nedjelja, 16. travnja 2017.

Dejton II - “sanaderizacija” Bosne i HercegovineJedinstven po načinu nastanka, implementacije a pogotovo po “rješenjima “ koje sadrži, Dejtonski mirovni sporazum, danas puni dvadeset jednu godinu svoga života. Dvije decenije on odoljeva “žestokim kritikama “ i pozivima na “suštinske promjene” dok se sa druge strane smjenjuju njegovi branioci.  Za to vrijeme, ništa se stvarno nije promijenilo. Sporazum je tu, i živ i  mrtav u isto vrijeme. Zvanično je živ , oličen u, sada već  tek formalnom postojanju institucije Visokog predstavnika, institucijama Bosne i Hercegovine te entiteta i nižih teritorijalnih jedinica. Nezvanično, Dejtonski  mirovni sporazum umro je već nakon konstituisanja vlasti, netom nakon prvih poslijeratnih izbora. . Vrlo brzo, postalo je jasno i zašto.
Njegovi tvorci u Washingtonu zamislili su ga  kao ustroj u kojem će se po principu podjele moći, odluke donositi konsenzusom, Međutim, Ugovor je već nakon prvih poslijeratnih izbora faktički  postao okvir za instaliranje koruptivno-kriminalnog  tripartitivnog etno-nacionalnog sistema. Nametnut silom, Dejton je i nadograđivan isključivo silom, tj. intervencijama međunarodne zajednice uz korištenje svih raspoloživih metoda. Određeni napredak je ostvaren, ali je svaka nova državno-afirmativna institucija još u svom nastanku postajala dijelom kriminalno-koruptivne hobotnice. Stvarao se dojam jačanja Države, dok se u stvarnosti samo širio uticaj kriminalno-koruptivnih elemenata. Rastom institucija, rasla je i pljačka, hirurški prezicno podijeljena na tri zone odgovornosti. Danas, kao rezultat svega, imamo zarobljene državne  i entitetske institucije, narod koji bukvalno nestaje i kriminalne  etno-elite koje vladaju bez ikakve odgovornosti, sigurne u svoju nadmoć zaštićene dejtonskim sistemima blokada.
One, sve tri, svaka na svoj način, u isto vrijeme djelujući sinhronizovano, čuvaju  svoje mrtvorođenče, Dejtonski mirovni sporazum. Tako su se godinama isprofilirali profesionalni “branioci” i “kritičari” Sporazuma. Svjesni da padom jedne od tri kriminalne strukture padaju i ostale dvije, oni u kriznim situacijama vraćaju svoje partnere u politički život. Zato je suštinsku promjenu Dejtona  “potreban konsenzus sva tri naroda”, jer samo im Dejton ovakav kakav jeste, daje takve mogućnosti.  Usvojeni mehanizam koordinacije odličan je primjer. On će po ko zna koji put isporučiti  dejtonsku strukturu Briselu. Koliko funkcioniše sam Dejton, toliko će i koordinacija biti efektna. Brisel će “razočaran, izraziti zabrinutost i pozvati lidere…”.
Dejtonska Bosna i Hercegovina, jasno je, neće moći niti u Evropsku uniju niti u NATO. Tzv. “briselska faza” u kojoj se, tepajući joj, Bosna i Hercegovina sada nalazi, nije ništa drugo već guranje glave u pijesak. Na žalost, ni otklanjanje diskriminatorskih dijelova Dejtonskog mirovnog ugovora kroz implementacije presuda Sejdić-Finci, Zornić i Pilav neće otkloniti problem. Naprotiv, kakve su tendencije, stvari bi mogle postati i gore jer se nalazimo u fazi kada opljačkano treba zaštiti.
Dejton II prijeko je potreban Bosni i Hercegovini. To neće i ne može biti nikakva sveopšta svjetska konferencija kojom, tzv. sarajevske intelektualne elite uspavljuju ionako polumrtve građane ove zemlje, dozivajući je iz svojih ugodnih komformističkih jazbina oličenih u univerzitetima, "intelektualnim" krugovima, nevladinim organizacijama... Dejton II, potreban svima koji se bore za golu egzistenciju u ovoj zemlji, može biti samo temeljna, sveobuhvatna “sanaderizacija”  Bosne i Hercegovine. Ako se ona ikada provede,  vrlo brzo ćemo uvidjeti da su ustvari kriminal i korupcija drugo ime za Dejtonski mirovni sporazum.
Do tada, Dejton ostaje sa nama. Zacementiran kriminalom i korupcijom. I živ i mrtrav u isto vrijeme kao uostalom i građani ove zemlje.